Gandalf Kimdir?

gri-gandalf

Gandalf Kimdir?
Bu yazımda sizlere Ak Gandalf'ın ve Gri Gandalf'ın ayrı ayrı özelliklerinden, görevlerinden ve Orta Dünya'da yaptıklarından bahsedeceğim.


   Gandalf (Önceleri gri, sonraları ak), Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, Hobbit, Silmarillion ve daha nicelerini yazan usta yazar J.R.R Tolkien tarafından Orta Dünya için oluşturulan bir karakterdir. Orta Dünya dillerinde Gri Gandalf, Elf dilinde Mithrandir ya da gri gezgin, Cüce dilinde Tharkûn ve Harad dilinde de Incánus adıyla anılıyordu. Orta Dünya'ya gönderilmeden önceki ismi ise Olorin'dir. Diğer ufak lakapları ise Ak Süvari, Felakettellalı, Muhafız büyücü gibi ünvanlardır. 


   Gri Gandalf üçüncü çağın 1000. yıllarında Orta Dünya'ya gönderilmek üzere 5 büyücü (istari)den biri olarak seçildi. Bizim gördüğümüz, tanıdığımız bedeniyle uzun bir asa, sivri bir şapka, uzun bir sakal ile normal bir adam halinde gönderildi.




5 Büyücüden biri olarak Gandalf'ın görevleri nelerdi?
gri-gandalf
   
    Öncelikle 5 büyücü hakkında kısaca özet geçeyim size: 


     5 büyücüler Ak Saruman, Boz Radagast, Mavi Pallando, Mavi Alatar ve Gri Gandalf'tı. Ak Saruman divanın asıl lideriydi uzun süre. Daha sonraları Tek Yüzük'e sahip olma isteği onu yanlış yollara sürükledi. Bu yol kesinlikle Sauron ile dost olma yolu değildi çoğu kişi böyle olduğunu söylese de. Yüzüğü sadece kendisi için istiyordu. Mavi büyücülerin her ikisi de Orta Dünya'nın doğu taraflarına (Harad'a) doğru gidip orada görevlerine devam ettikleri söylense de gerçek anlamda haklarında bilgi yoktur. Boz Radagast ise doğa ile ilgili her konuda dengeyi sağlamakla görevlendirilmişti. Hayvanlarla, ağaçlarla ve aklınıza gelebilecek tüm canlılarla doğrudan bağ ve iletişim kurabiliyordu. Diğer büyücülerden bağımsız olarak bu işinde çok iyiydi.

gri-gandalf


       Gelelim 5 büyücüden sonuncusu olan ve konumuz olan Gandalf'ın asıl görevleri ve sonradan aldığı görevlere:

Gri Gandalf aslında diğer büyücüler dahil olmak üzere tümünden az göreve sahip olan gerçek anlamda sıradan diyebileceğimiz bir büyücüydü diyebiliriz. Pek bir görevi olmayan Gri Gandalf, genellikle orta dünyanın her yerini gezip, olan biteni Ak Saruman'a haber veriyordu. Onun dışında bir de Hobbitler ile ilgileniyordu. Sonraları ise yani Tek Yüzük ortaya çıktıktan sonra olayların içinde olmaya başladı. İlk işi Frodo'yu güvenli bir şekilde Sam ile birlikte Shire'dan uzak diyarlara yollamak oldu. Ardından yaptığı araştırmalar sonucunda neler yapılabileceğini düşünüp karara vardı: Tek Yüzük yok edilmeliydi. Ayrıkvadi'de Elrond'un başkanlığında kurulan divandan da bu karar çıktı ve 9 kişi Yüzük Kardeşliği ismi ile Tek Yüzük'ü yok etmek amacıyla Mordor'a doğru yola çıktılar. Yolculuk sırasında Gri Gandalf hiç ummadığı ve karşılaşmak istemediği bir şeytanlıkla karşılaştı: Balrog.

gri-gandalf


Hem düşmanını mağlup eden, sonrasında da yorgunluktan ve aldığı yaralar sonucu kendi de mağlup olan Gri Gandalf, Ak Saruman'ın da görevinden uzaklaştığı gerekçesiyle yeniden Ak Gandalf ismi ile Orta Dünya'ya geri gönderildi.

ak-gandalf
İlk icraatı olarak Saruman'ın etkisinde harap olmuş Kral Theoden'i kurtararak Rohan'ı tekrar düzgün olarak yönetmesini sağladı. Saruman'ın Uruk Hai ordusunun Rohan'a yürüdüğünü öğrenen Kral Theoden, yıllar önce atalarının da sığındığı Miğfer Dibi kalesine sığınma kararı aldı. Miğfer Dibi savaşının başlamasından 5 gün sonra şafakta Ak Gandalf, Eomer ile birlikte büyük bir rohirrim ordusuyla Uruk Hai ordusunu def ettiler.
ak-gandalf

Sonraları çağın en büyük savaşı olan Minas Tirith savaşında ise Gondorlu askerlere komuta ederek kaleyi Theoden'in desteği gelene kadar ve sonrasında oldukça iyi savundu.
ak-gandalf
   Son olarak Sauron'un tamamen mağlup edildiği Morannon (Kara Kapılar) savaşına katıldı. Orta Dünyadaki büyük çaplı kötülükler bittikten sonra Gri Limanlardan ölümsüz diyara doğru yelken açtı.ak-gandalf


 NOT: Son derece objektif bir bakış açısıyla, elimden geldiğince kendi ellerimle sizi bilgilendirmeye çalıştım. Sürç-i Lisan ettiysem affola. Beğenmeniz ve paylaşmanız umuduyla iyi okumalar.

Saruman Hoca

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Kısa ve öz bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. "Sonraları ise yani Tek Yüzük ortaya çıktıktan sonra olayların içinde olmaya başladı." Ondan önce ortalarda boş boş gezindi yani??? :)))
    Ejderha Smaug görevi tek yüzüğü yoketme görevinden önce yaşanmıştır. Sadece filmleri izleyerek bu konularda yazılar hazırlamak maalesef çok eksik ve yanlış olmuş.

    YanıtlaSil