Theoden Kimdir?

theoden-kimdir

Theoden Kimdir?
   Theoden, J.R.R Tolkien'in kurguladığı muhteşem Orta Dünya evreninden bir karakter. Kendisi hakkındaki en önemli bilgi ise Rohan Krallığı'nın 17. kralı olmasıdır. Kendisi elindeki tüm imkanları kullanarak Rohan'ı refaha kavuşturmak ve atası Rohan'ın kurucusu olan Eorl'a layık bir varis olmak için çalışmaktadır. Theoden, Thengel ve Morwen'in tek oğludur. Babası Thengel, kral olmadan önce Gondor'da ikamet etmekteydi. Bu yüzden Theoden, Gondor topraklarında doğmuştur. Kardeşi Theodwyn'i yanına alarak Edoras'a kurulmuştur. Theoden, gençliğinde elf kanı taşıyan biri ile evlenmiştir. Eşi, oğlu Theodred'i doğururken ölmüştür. Kardeşi Theodwyn ise Eomund ile evlenmiştir. Eowyn ve Eomer adında iki çocuğu olmuştur. Theoden, babası 2980'de öldükten sonra kral olmuştur. Theoden'in kendisi ise 2948'de doğup, ölümü olan 3019 yılına kadar krallığını sürdürmüştür.

Theoden'in yaşamı boyunca yaşadığı önemli olaylar:

   Saruman'ın düşmanlığını iyice belli etmesinden sonra çeşitli büyülerle Theoden'i tutsağı haline getirmeyi başarmıştır. Çünkü Rohan'ı indirmenin en iyi ve kolay yolu bu olabilirdi. Theoden'in yanında çalışan Grima'yı satın almasıyla birlikte onu yönetmesi Saruman için daha da kolaylaştı.


theoden-ve-grima
   
Theoden, her geçen gün daha halsiz ve daha yaşlı görünmeye başlamıştı. Bu durum onun iyice Saruman'ın tutsağı olmaya başladığının göstergesiydi. 


lanetli-theoden
   Ancak Balrog'u tek başına öldürerek Ak olan Gandalf, Kral Theoden'in imdadına yetişti ve onu kurtardı.


gandalf-theodeni-kurtariyor
   Kendine gelen Kral Theoden'in ilk icraatı Grima'yı Rohan'dan kovmak oldu. Hemen ardından Saruman'ın 10 bin kişilik ordusunun yaklaştığını öğrenen Theoden, derhal atalarının da zamanında sığındığı Miğfer Dibi kalesine sığınma emri verdi.


   Ancak onun öncesinde oğlu Theodred'in öldüğünü öğrendi ve onun gömülmesini sağladı.
theodred-cenazesi

   Halkıyla birlikte Miğfer Dibi'ne doğru yola çıktı. Wargların saldırısına uğrayan Rohanlılar güç bela warg sürüsünü def etti.


warg-baskini
   Ölüme çok yaklaşan Rohan halkı sonunda Miğfer Dibi'ne sığındı. Çok geçmeden Saruman'ın ordusu oraya ulaştı ve büyük Miğfer Dibi Savaşı başlamış oldu.


migfer-dibi-savasi


migfer-dibi-savasi

 
Son bir kez at süreceğini sanan Kral Theoden'in yardımına Gandalf yetişti.


theoden
   Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü filminin kesilmiş sahnelerinde gördüğümüz gibi Saruman ile konuşmaya giden grupta Theoden de vardı ve oldukça uzun konuşmaları var.


Ve...

   Kral Theoden'in hayatı boyunca yaptığı en iyi iş olarak görebileceğimiz, Minas Tirith savaşına giderek en büyük insan kalesini savunmaktır.



minas-tirith-savasi

   Kral Theoden, Rohirrim'i coşturuyor :)


minas-tirith-savasi

minas-tirith-savasi
  Devasa orc sürüsünü püskürten Rohirrim, daha büyük bir bela ile karşılaşıyor: Mumakiller...


minas-tirith-savasi
  Theoden, devam eden savaşta Cadı Kral Witch-King tarafından hunharca katlediliyor.


minas-tirith-savasi

Yorum Gönder

0 Yorumlar