Saruman Kimdir?

saruman-kimdir

Saruman Kimdir?

   Saruman
, 3. çağın 1000. yılında Valar'ın temsilcisi olarak Orta Dünya'ya gönderildi. 2019 yıl boyunca Orta Dünya üzerinde yaşadı ve 3019 yılında Grima tarafından boğazı kesilerek Shire'da öldürüldü. Saruman, Ak Divanın başıdır. Sindarin'deki asıl adı Curunir'dir.

   Ak Saruman'dan Hobbit kitabında aslında hiç bahsedilmiyor. Ancak Yönetmen Peter Jackson'un çektiği Hobbit üçlemesinde bazı rolleri vardı. Ama bu rollerin yanlış bir durumu yok yani gerçekten filmde geçen şeylerde bulunmuştur.

   Hobbit Beklenmedik Yolculuk filminde büyük bir bilge olarak Gandalf, Elrond, Galariel ile birlikte topladıkları divanda bulunarak Sauron'un yok edildiğini ve kendisine gelmesinin imkansız olduğunu, endişe edilmemesi gerektiğini savunmuştur. Benim şahsi fikrim aslında olan bitenin farkındaydı ama Tek Yüzük'e sahip olma isteğinden dolayı onları uyutmaya çalışmaktadır.



saruman-hobbit-filminde



saruman-hobbit-beklenmedik-yolculuk

Son Hobbit filmi olan
Beş Ordular Savaşı'nda ise Galadriel, Elrond ve Boz Radagast ile birlikte Sauron'un def edildiği (Mordor'a yollandığı)  kısımda büyük rol oynamıştır.


saruman-bes-ordular-savasi

5 BÜYÜCÜDEN BİRİ OLARAK: SARUMAN


   5 büyücüler Ak Saruman, Boz Radagast, Mavi Pallando, Mavi Alatar ve Gri Gandalf'tı. Mavi büyücülerin her ikisi de Orta Dünya'nın doğu taraflarına (Harad'a) doğru gidip orada görevlerine devam ettikleri söylense de gerçek anlamda haklarında bilgi yoktur. Boz Radagast, doğa ile ilgili her konuda dengeyi sağlamakla görevlendirilmişti. Hayvanlarla, ağaçlarla ve aklınıza gelebilecek tüm canlılarla doğrudan bağ ve iletişim kurabiliyordu. Diğer büyücülerden bağımsız olarak bu işinde çok iyiydi.  
   Gri Gandalf aslında diğer büyücüler dahil olmak üzere tümünden az göreve sahip olan gerçek anlamda sıradan diyebileceğimiz bir büyücüydü diyebiliriz. Pek bir görevi olmayan Gri Gandalf, genellikle orta dünyanın her yerini gezip, olan biteni Ak Saruman'a haber veriyordu. Onun dışında bir de Hobbitler ile ilgileniyordu.

   Ak Saruman Ak Divanın lideriydi aslında. Daha sonraları Tek Yüzük'e sahip olma isteği onu yanlış yollara sürükledi. Bu yol kesinlikle Sauron ile dost olma yolu değildi, çoğu kişi böyle olduğunu söylese de. Yüzüğü sadece kendisi için istiyordu. Bundan dolayı yaptığı birçok iş ve icraat vardır. Şimdi onlara gelelim:


   Gandalf'ın her konuda önce Saruman'a haber verdiğini ve ona danıştığını biliyoruz. Yüzük Kardeşliği filminde ona danışmak için gittiğinde dövüştüklerini ve Ak Saruman'a tutsak olduğunu görüyoruz.

   Aslına bakmak gerekirse kitapta tamamen farklı gelişiyor olay. Saruman çoktan yalnızlığını ve Tek Yüzük'e sahip olmak istediğini söylemese de belli etmiştir. Gandalf Orthanc'a doğru geldiğinde Rengarenk Saruman ile karşılaşmıştır ve Saruman onu direkt tutsak etmiştir yani filmde gördüğümüz gibi bir dövüşe bile gerek kalmamıştır. Bu da onun kudretini ve gücünü göstermektedir. J.R.R Tolkien'in oluşturduğu karakter olarak Saruman çok fazla özelliğe ve güce sahiptir aslında, filmin aksine.

   Filmdeki Saruman ve Gandalf'ın karşılaşmasından birkaç resim:

saruman-ve-gandalf-orthanc



saruman

Anlat dostum, söylesene Bilge Saruman ne zaman velilik yerine deliliği seçti! (Gandalf)

saruman-vs-gandalf


...Sana kendi rızanla yardım etmen için şans tanıdım eski dostum ama ne yazık ki sen zor olanı seçtin Gandalf! (Saruman)



saruman-vs-gandalf
saruman-ve-gandalf-orthanc-tepesinde



   Kartallar sayesinde bir şekilde Saruman'ın elinden kurtulan Gandalf, Ayrıkvadide toplanan divana katılmıştır ve böylece Yüzük Kardeşliği grubuna dahil olmuştur. Kendisi Moria Madenlerinden geçmeye korktuğu için Caradhras Geçidine yönelmiştir. Ancak Isengard'a çok yakın olan bu geçitte Saruman onlara rahat verir mi? Tabii ki boş boş geçmelerine göz yummayacaktır. Onların oradan geçmesini engellemek için bazı büyüler yapmıştır.

yuzuk-kardesligi-caradhras-gecidi


Facebook sayfamızda yaptığımız bir paylaşım:

Yüzük Kardeşliği Caradhras geçidinde ilerlerken, Saruman'ın yaptığı büyü:

Cuiva nwalca Carnirasse; nai yarvaxea rasselya!
(Uyan zalim Kızılboynuz! Boynuzun kanlansın!)

Gri Gandalf'ın yaptığı karşı büyü:

Losto Caradhras, sedho, hodo, nuitho i 'ruith!
(Uyu Caradhras, sakin ol, sessiz kal, gazabını içinde tut!)

Tabii ki Gandalf'ın yaptığı büyü divanın lideri olan Ak Saruman'a karşı zayıf kalıyor.

caradhras-gecidi


saruman-orthanc
   Ardından Saruman, iyice gözü dönük halde Sauron'a itaat etmiş gibi gösteriliyor filmde. Aslına bakmak gerekirse kendi başına devasa bir ordu kurup Rohan'a yürütmüştür.



saruman-ve-goz


saruman-ve-grima


saruman-army



migfer-dibi-savasi

   Saruman'ın oluşturduğu bu 10 bin kişilik devasa ordu Miğfer Dibi savaşında kalenin en üst katına dahi bayrakları dikecek duruma gelmiştir. Ancak Gandalf, 5. günün şafağında Eomer ile birlikte Theoden'e yardıma gelmiştir. (Filme göre Eomer gelmiştir ama kitapta Erkenbrand adında bir karakter gelmiştir.)




gandalf-migfer-dibi

   Bir süre sonra Saruman'ın Fangorn ormanını yakarak oluşturduğu 10 bin kişilik devasa ordu Entlerin canını sıkmıştır ve Ağaçsakal'ın emrinde büyük bir ent ordusu Isengard'a girerek yerle bir etmiştir.

isengard-cokusu

   Filme göre Grima ile başbaşa kalan Saruman Orthanc'ın tepesinde Grima tarafından bıçaklanarak öldürülmüştür. (Kitapta Shire'a saldıran Saruman'ın Grima tarafından orada boğazı kesilmiştir.)

   Kralın Dönüşü filminin kesilmiş sahnelerinden Saruman'ın ölümü ile ilgili resimler:



saruman-olumu


saruman-ve-grima


Sarumanın Ölümü


Sarumanın Ölümü
NOT: Tamamen objektif olarak kendi ellerimle yazdığım bu yazıyı okuyup paylaşmanızı rica ediyorum. Teşekkürler.

Saruman Hoca


Yorum Gönder

0 Yorumlar