Harad Neresidir? Haradrim Nedir?

Harad Neresidir? Haradrim Nedir? Tarihçesi:

Harad, Tolkien evreninde Orta Dünya'ya göre güney doğuda kalan büyük bir kıtadır.Kuzey,güney,batı ve doğu olmak üzere harita üzerinde kısımlara ayrılmıştır. Genel olarak çöl ve kurak iklim koşullarına sahip bu kıta, çeşitli kabileler tarafından ayrık kısımlar olarak kontrol edilmiştir.Genel olarak kabilelere verilen isim Haradrim'dir.
harad
Tarihi
2.Çağ;
İkinci çağ sırasında,Haradrim Sauron ve Numenorlular ile temas kurdu.Numenorlu insanlar Orta Dünya'Nın kıyılarını büyük gemileri ile araştırdılar,Haradın kıyı şeridi de buna dahildi.İkinci çağ 9.yy'da,Numenorlu büyük denizci Aldarion,Harad sahilini güney kısımlarına kadar araştırdı öyle ki az daha gemisi ile karaya vuracaktı.Numenorlular, Harad sahil kesimi içerisinde kimin olduğunu önemsemeksizin oranın yerlilerini eğitmek ve kontrol etmek istiyordu.Başlangıçta keşfedilmeyi bekleyen toprakların sakinleri onlardan tarım ve işçilik konusunda pek çok bilgi öğrendi.Numenorlular,Harad sahilinin güney kısmına yerleşmişlerdi,2280'de inşa edilen büyük Umbar Şehri'de dahil.
umbar şehri
Umbar Şehri Tasviri


Tar-Ciryatan'ın egemenliğinden sonra,Numenorlular kendilerini Orta Dünya'nın hakimi ilan ettiler ve Harad'ı baskı altına alarak haraç kesmeye,mal ve servetlerine el koymaya başladı.Bu sırada Sauron'nun asıl amacı Numenor egemenliği altında bulunan Harad'ın sahil kesimine saldırmak değildi.Ama Güç Yüzükleri'nin dövülmesi ve Nazgulleri kontrol etmesinden sonra,Sauron sahildeki yerleşim yerlerine saldırmaya başladı.Kral Ar-Phazon 3261'de büyük bir filo ile Umbara geldi.Sauron'un kuvvetleri bu muazzam ordu karşısında savaşmayı reddetti ve Sauron ve takipçileri esir alındı.Kral Ar-Phazon'un adı altında,Numenorlular Orta Dünya'nın Adamlar'ını kendi köleleri yaptılar ve acımasızca kullandılar.3319'da olan Numenor'un Çöküşü'nden Harad'da yaşayan Numenorlular kurtuldular ve onlara Kara Numenor dendi.Çünkü onlar Sauron'Un etkisi altında hayatlarına devam ettiler.Bazıları Haradrim arasında ''büyük güce'' ulaştı.

3.Çağ;

Üçüncü çağda yüzyıllar boyunca,çoğu Haradrim halen Kara Numenor Lord'ları tarafından kontrol edilmekteydi,geri kalanlar ise Gondor Kralı tarafından kontrol edildi.Genel olarak Harad 3.Çağ'ın büyük bir kısmında kara diyar Mordor'un hükmü altındaydı.Daha sonraları Kuzey Harad,Umbar Korsanları ile belirli ittifaklar kurarak Gondor ile sürekli savaş halinde kaldılar.Öncesinde Harad'ın kuzey sınırını belirleyen Harnen Nehri,daha sonraları Yüzük Savaşları zamanında Poros Nehri'ne kadar ilerlemiştir.
harad
Kırmızı-Yüzük Savaşları Dışı
Mavi-Yüzük Savaşları Esnasında

Sauron'un mağlup olmasından sonra 3.Çağ'ın sonları ve 4.Çağ'da dahil olmak üzere Gondor ve Arnor'un tekrar birleşmesiyle Birleşmiş Krallık tekrar kuruldu.Harondor ile Haradın batı sahilinin çoğu Birleşmiş Kırallığa bağlandı,yine de Harad'ın doğu toprakları bağımsız olarak kaldı.

Asker Sistemi
Haradrim birlikleri okçulukta ve at sürmede ustalaşmıştılar.Savaşlara genellikle topraklarına özgü olan Mumakil denilen dev hayvanların üzerlerinde gelirlerdi.
harad mumakil
Yüzüklerin Efendisi filminde Mumakiller
Mumakilleri gören düşmanlarının çoğu paniğe kapılıp savaş alanında kendi içlerinde bir kargaşaya sebep olurlardı.Bu panik ve kargaşada Mumakillerin üzerinde bulunan Haradrim'ler düşmanlarına mızrak ve ok yağmuruna tutar ve onları acımasızca öldürürlerdi.Haradrim'in okları büyük ihtimal birleşik tasarımlıydılar.Boynuz,tahta ve bambu oklarını deri yada bambu okluklarında taşırlardı.
haradrim okçusu
Haradrim Okçusu
Düşmanın yenilmesi için genellikle bunlar yeterli oluyordu.Yetersiz gelirse Haradrim'in ana silahları büyük yaratıkların arkasında olurdu.Mızrak,kılıç ve ok kullanan kana susamış bir şekilde düşmanı hezimete uğratan büyük bir ordu gelirdi.Kitapta Pelennor çayırları savaşında,Haradrim'in kullandığı mumakların rotası direkt olarak Rohan süvarileriydi.Başlangıçta Rohan'a büyük kayıplar verdiren bu plan daha sonra yardım kuvvetlerinin gelmesi ile işe yaramamıştır.
haradrim mumakil
Pelennor'da Mumakiller
Yazan: Yusuf Kutay | Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Güzel yazı olmuş. Devam böyle :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten güzel, devamını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ben yazarımız adına teşekkür ederim. Güzel yazılarıyla devam edeceğini şahsen ben de umuyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Meraktan bakınıyordum sitelere denk geldim bu yazıya. Cidden güzel ve ilginç bir yazı olmuş. LoTR evrenini daha genişletiyor böyle bilgiler.

    YanıtlaSil