Elflerin Ortaya Çıkışı Hakkında

Elflerin Ortaya Çıkışı Hakkında:

Elfler kendi tabirleri ile Quendi hakkındaki bilgilerimiz Cuivienen'de Uyanış'a kadar uzansa da Orome'nin onları bulması ve Batı'ya göçün başlamasına kadar ki bildiklerimiz biraz azdır. Bunun sebebi Tolkien'in erken dönemde bu konuya eğilip notlar alması ardından belki bir kısmından vazgeçmesi belki de Oğul Tolkien'in bunlardan vazgeçmesidir. Bizim burada konuşacaklarımız da yine bu notlardan kaynak edilecek olsa da Silmarillion'da yazmayan konulardır.
ingwe finwe elwe
Ingwe-Finwe-Elwe tasvirleri

Quendi yani "konuşanlar" Cuivienen gölü kıyısında uyandıklarında tıpkı bir çocuk gibi etraflarındaki her şeye merakla yaklaşmaya,her şeye masumiyetle bakmaya başladılar. Sesler ile iletişime geçtiler ve konuşma becerileri sayesinde çevrelerindeki nesneleri isimlendirdiler. Her yeni şeyden büyülendiler ve heyecanlandılar ama en çok yıldızlar onlar büyülemişti onları. Cuivienen'de uyandıklarında ilk gördükleri şey olan yıldızlara hayrandılar ve onları seyretmekten,onlara isim vermekten büyük keyif alıyorlardı. Orome de onların bu huylarına ithafen "Yıldızların Halkı" diyecekti onlara.

yıldızların halkı

İlk uyananları Imin idi. Karısı Iminye'ydi. Kendileri gibi ilk uyananlarla beraber toplanıp yaşamış ve Minyar olarak anılmışlardı.,Imin de Minyar'ın lideri konumundaydı. Bu arada Minyar'ın "ilkler" manasına geldiğini belirtelim. Minyar,Orome'nin çağrısından sonra üyelerinin tümü ile Batı'ya gidecek ve sonraları Vanyar olarak anılacaktı.
 Bazılarınızın kafasında şu soru canlanmıştır belki şimdi:"E Vanyar'ın lideri Ingwe değil miydi?". Canlanmamışsa da canlanmış farz edelim ve Tolkien'in evrenindeki bu karışıklığa değinelim. Hani yazımızın başında siz değerli "Saruman Hoca" okuyucularına Tolkien'in bu fikirden belki vazgeçmiş olabileceğini söylemiştik ya o cümlenin açılımını yapacağız şimdi.
Görünen o ki Üstat,elflerin kökeni hakkında Imin'i ortaya çıkardıktan sonra liderliğin Aman'a Orome'nin yanında elçi olarak giden Ingwe'ye geçmesine hükmetmiş. Buna sebep belirtilmemiş. Bu arada Ingwe'nin "ilk adam" manasına geldiğini de belirtelim(Ingwe Ingweron:Şeflerin Şefi).

Minyar'dan sonra gelen topluluk Tatyar'dı. Liderleri Tata'ydı. Tatie ise Tata'nın eşiydi.
Bunlar "ikinciler" olarak anılan gruptu ve Minyar'dan daha kalabalıktılar.
Tatyar,Orome onlara geldiği vakit Minyar gibi koşa koşa gitmemişti Batı'ya. Klan kendi içinde bunun tartışmasını yaşamış ve bölünmüştü. Batı'ya gidenler Finwe liderliğindeki Noldor olarak bilineceklerdi.

Minyar'dan ve Tatyar'dan daha kalabalık olan klan ise "üçüncüler" yani Nelyar'dı. Liderleri Enel,Enel'in eşi ise Enelye'ydi. Nelyar'ın Minyar gibi "bir" olması beklenemezdi ve Tatyar'dan daha düzensizdiler. Büyük tartışmalar verdiler ve onlar da bölündüler. Elwe ve Olwe önderliğinde Batı'ya gidenler Teleri olarak anıldılar. Teleri de daha sonra Olwe ile Aman'a gidenler ve Elwe ile Beleriand'da kalanlar başta olmak üzere bölünecekti.

İlk elf klanları kısaca bunlardı. Kısaca dedim de zaten elimizdeki bu konuyla ilgili bilgiler zaten az. Net bildiklerimiz Orome'nin avlanırken şans eseri şarkı sesleri duyması ve elf ırkını keşfetmesiyle başlıyor ve daha ayrıntılı olarak devam ediyor.

Orome ile Batı'ya gitmeyenlere ise ne oldu diye soruyor olabilirsiniz. Yazımızın sonuna doğru buna da bir cevap vermeye çalışalım.
Kalanlar Avari yani "gönülsüzler" olarak bilindiler. Morwe ve Nurwe diye liderlerinin olduğunu birkaç kaynaktan görsek de bunun doğruluğu hakkında bir fikrim yok açıkçası.

Ne oldu mevzusuna gelirsek Orome'den önce elfleri yakalayıp orkları yaratan Melkor'un bu huyunu sürdürdüğü kanısındayım. Avari'yi bir bir yakaladı ve orkları için kullandı. Kaçabilenler ise ya Sindar'a karıştılar sonradan ya da Orta-Dünya'nın tehlikelerinde yaşam mücadelesi verdiler.

Yazan: Can Sezer | Okuduğunuz için teşekkür ederim.



Yorum Gönder

0 Yorumlar