Gimli Kimdir?

gimli

Gimli Kimdir?

   Şüphesiz Yüzüklerin Efendisi serisinde espirileriyle ve Legolas ile olan laf dalaşlarıyla hepimizin en sevdiği karakterlerden birisidir Gimli. Peki bu Gimli kimdir, neyin nesidir kimin fesidir? Haydi bir göz atalım;

gimli

   Gimli, Ered Luin'de (Mavi Dağlar) III. Çağın 2876 yılında doğmuştur. Babasının adı Gloin, annesinin adı ise hiçbir kaynakta geçmiyor. Gimli'nin isminin anlamış Ateştir, Ek bilgi olarak elfçede de "nar" ateş demektir. (Bkz.: Narya, Narsil)
2941 Yılında Thorin Erebor'u tekrar ele geçirmek için bir sefer düzenler. Bu sefere Gimli'nin babası Gloin, amcası Oin ve başka 11 cüce daha katılır. Gimli'de bu sefere katılmak ister fakat babası henüz onun çok genç olduğunu belirterek bunu reddeder ki o dönemlerde 65 yaş civarı Gimli. (Bir cüce için daha yeni yetme.)
Erebor Smaug'un hükümdarlığından alındıktan sonra Gimli de babasının yanına Erebor'a gitmiştir.

Yüzük Savaşlarına Doğru

   Yıl 3018 olduğunda Gimli babası Gloin eşliğinde dönemin Noldor Elflerinin lideri olan Elrond'un mekanı Ayrıkvadiye giderler. Elrond, Kötülükler Efendisi Sauron'un büyük gücü olan Tek Yüzüğü'nin akıbeti için her milletten bulunan bir divan toplantısı düzenlemiştir.

gimli

   Ve o divanda yüzüğün Karanlık Diyar Mordor'a götürülere oradaki dövüldüğü Hüküm Dağı'na (Orodrùin) atılarak yok edilmesi kararı alındı. Bu görevi üstlenen 9 kişi oldu ve bu dokuz kişinin arasında Gimli de vardı. Ve bu gruba da Yüzük Kardeşliği adı verildi.
Çıkılan bu önemli macerada gerçekten çok zorlu şeyler yaşadılar. Gimli'nin yaşadığı en büyük hayal kırıklıklarından birisi de Moria'dan geçerken kuzeni Balin'in öldüğünü görmesiydi.



gimli

   Yüzük yok edildikten sonra bir süre Miğfer Dibi'nin bulunduğu dağlarda olan Purıltılı Mağaralar'ında Durin Soyu cüceleri için bir koloni kurmuştur ve burası dönemin Erebor ve Demir Tepeler kralı Thorin Taşmiğfer'in emrinde olmuştur.
Derler ki Orta-Dünya'dan Ölümsüz Topraklara açılan son gemide Legolas ile birlikte Gimli de varmış. Ve hayatının geri kalanını orada huzurlu bir şekilde geçirmiştir.

   Lafım o ki Gimli adlı cücemiz sempatik ve birçoğumuzun sevdiği bir cüce. Anlı şanlı bir kral yahut bir lider olmasa da hepimizin gönlünde taht kurmuş, savaşlarda cesurca ve başarılı bir şekilde savaşmış birisi. Gimli hakkındaki yazımı okuyup bilgilendiyseniz ne mutlu bana. Okuduğunuz için de ayrıca teşekkür ederim.

Yazan: Abdullah İlhan (Turin Turambar)

Yorum Gönder

0 Yorumlar